Akava: Tarvitsemme myös konkareiden työpanoksen – ikäsyrjintä on saatava loppumaan

Julkaistu:

Akava vaatii, että työelämän ikäsyrjintään puututaan tehokkaammin, jotta myös kokeneet asiantuntijat työllistyvät nopeammin ja voivat jatkaa työssä pidempään. Akavan ratkaisuehdotuksiin kuuluu muun muassa yhdenvertaisuuslain muutos sekä urakatsaus, jonka avulla selvitettäisiin työntekijän osaamisen kehittämisen tarpeita ja mahdollisuuksia. Työssä jatkamista voidaan tukea myös lisäämällä joustavuutta työaikajärjestelyihin tai työnteon tapoihin.

– Muun muassa liittojemme tuoreet selvitykset osoittavat, että ikäsyrjintä on korkeakoulutettujen asiantuntijoiden joukossa varsin tavallinen kokemus varsinkin työnhaun yhteydessä, vaikka syrjintä on kiellettyä. Ikäsyrjintä on haitallista sekä yksilölle että yhteiskunnalle, ja se työntää osaajia pois työelämästä, jolloin heidän osaamisensa ja työpanoksensa ei ole käytössä, sanoo Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra.

Tarvitsemme mahdollisimman monen työpanoksen

– Talouden näkökulma on ohittamaton kannustin: tarvitsemme iäkkäämpienkin työntekijöiden osallistumista työelämään yhä laajemmin, sillä työvoiman määrä vähenee Suomessa. Yhdenvertaisuus on keskeinen arvo työelämässä ja yhteiskunnassamme, Kopra painottaa.

Yhdenvertaisuuslakiin muutos

– Kielteiset ikäasenteet vaikeuttavat yli 55-vuotiaiden työhön pääsyä, työskentelyä ja työuran jatkamista. Jotta rekrytointien yhteydessä tapahtuvaan ikäsyrjintään voidaan puuttua tehokkaammin, yhdenvertaisuuslakia pitää muuttaa. Yhteiskunnassamme tarvitaan lisäksi asennemuutosta: meidän pitää oppia arvostamaan kokemusta ja eri-ikäisten työntekijöiden moninaisuutta, sanoo Akavan johtava asiantuntija Katri Ojala.

Urakatsaus osaamisen kehittämisen tueksi

– Ehdotamme, että Suomessa otetaan käyttöön urakatsaus työelämän taitojen kehittämiseksi, johon jokainen työntekijä osallistuu työuransa keskivaiheilta lähtien. Se tuottaisi arvion, millaista osaamista, työkyvyn tukea tai työuran hallintaan liittyviä taitoja työntekijä tarvitsee seuraavien vuosien aikana, jotta kehitystarpeisiin voitaisiin tarttua hyvissä ajoin. Urakatsaus voidaan sisällyttää työpaikkojen olemassa oleviin toimintatapoihin, kuten kehityskeskustelut tai henkilöstö- ja koulutussuunnitelma, Ojala jatkaa.

Kun osaaminen, työkyky ja työuran hallinnan taidot ovat ajan tasalla, työntekijä voi jatkaa omassa työssä pidempään, ja jos hän joutuu työttömäksi, uudelleen työllistyminen on helpompaa.

Tutustu ratkaisuesityksiimme https://akava.fi/konkarit/ratkaisuesitykset/

Akavan ratkaisuesitykset

  1. Otetaan käyttöön urakatsaus työelämän taitojen kehittämiseksi.
  2. Säädetään työnantajalle velvoite tarkastella työaikajoustojen ja joustavampien työnteon tapojen mahdollisuuksia.
  3. Parannetaan yhdenvertaisuuslain muutoksilla työnhaun syrjimättömyyttä muun muassa ikäsyrjinnän vähentämiseksi.
  4. Täsmennetään työturvallisuuslakia ja säädetään uusi asetus psykososiaalisesta kuormituksesta.
  5. Muokataan tarvittaessa työtä työkykyä vastaavaksi työkyvyn heiketessä, kunnes työkyky on palautunut.
  6. Tehdään aikuiskoulutustukea korvaava malli.

Lisätään työllistymisvapaapäivien määrää.

Asiasanat