SAMOK: AMK-opiskelijat: Lisää koteja opiskelijoille!
Julkaistu:
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry:n liittokokous vaatii Suomen hallitukselta välittömiä toimia opiskelija-asuntopulan ratkaisemiseksi. Opiskelija-asuntojen määrää on lisättävä ja riittävä rahoitus tulee taata. Opiskelija-asuntojen riittämätön määrä, lisääntyvät aloituspaikat ja heikennykset toimeentuloon ajavat opiskelijoita tilanteeseen, jossa asunnon saaminen opiskelupaikkakunnalta vaikeutuu.
Opiskelija-asuntojen riittävä tuotanto on kriisissä. Erityisryhmien investointiavustusten raju leikkaus 43 miljoonasta eurosta 15 miljoonaan euroon vuodelle 2025 uhkaa pysäyttää uusien opiskelija-asuntojen rakentamisen. Suomessa on noin 70 000 opiskelija-asuntoa, mikä ei riitä, kun pelkästään AMK-opiskelijoita on noin 173 000.
Opiskelijoiden tilannetta vaikeuttaa entisestään asumistuesta siirtyminen asumislisän piiriin elokuusta 2025 eteenpäin, mikä asettaa opiskelijat entistä heikompaan asemaan asuntomarkkinoilla. Asumislisään siirtyminen on opiskelijoille merkittävä toimeentulon kokonaisvaltainen heikennys, joka pakottaa opiskelijat velkaantumaan entisestään tai työskentelemään opintojen aikana. Samalla se luo suurempaa eriarvoisuutta hyväosaisten ja heikommassa taloudellisessa tilanteessa olevien välille. Suomi on aiemmin voinut kehua itseään yhdenvertaisten mahdollisuuksien maaksi, mutta näiden uudistusten edessä se ei ole enää mahdollista opiskelijoiden keskuudessa.
“Ammattikorkeakouluopiskelijoiden toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet jo ennen opiskelijoiden tukiin tehtyjä leikkauksia. On välttämätöntä, että opiskelijoiden etuudet ovat tasolla, jotka riittävät elämisen kustannuksiin,” SAMOKin istuva puheenjohtaja Lauri Kujala vaatii.
Vuoden 2022 Opiskelijabarometrin mukaan vain 13 % AMK-opiskelijoista asui opiskelija-asunnossa, ja Lappeenranta ja Rovaniemi ovat jo ajautuneet tilanteeseen, jossa opiskelijoiden on ollut mahdotonta löytää asuntoa. Yhä useampi opiskelija on asunnoton. Tämä kehitys on kestämätön, ja asunnon saaminen kohtuullisin ehdoin tulee nähdä perusoikeutena, jonka turvaaminen on koko yhteiskunnan vastuulla.
“Opiskelijoilla on oikeus kohtuuhintaiseen kotiin ja Suomen hallituksen on vastattava opiskelijoiden asumisen hätähuutoon”, linjaa SAMOKin vuoden 2025 puheenjohtaja Julia Väänänen.
Ilman Suomen hallituksen välittömiä ja konkreettisia toimia asuntokriisin ratkaisemiseksi, opiskelijoiden asema heikkenee entisestään. SAMOKin 29. liittokokouksen käsittelemä asumisen linjapaperi tarjoaa konkreettisia ratkaisuja, jotka parantavat opiskelija-asuntotuotannon jatkuvuutta ja vahvistavat opiskelijoiden oikeutta vaikuttaa omaan asumiseensa.
Opiskelija-asuntorakentamiseen panostaminen ei ole vain opiskelijoiden tukemista, vaan merkittävä investointi koko yhteiskunnan tulevaisuuteen ja hyvinvointiin.
SAMOKin ratkaisut:
- Opiskelija-asuntojen tuotantoon ja perusparantamiseen tarjotaan laajasti erilaisia tukimuotoja riittävän opiskelija-asuntotarjonnan varmistamiseksi.
-Todistusvalinnalla ja pääsykoevalinnalla valittujen uusien opiskelijoiden asukasvalinta käynnistetään samanaikaisesti.
-Opiskelija-asuntoja kaavoitetaan niin, että opiskelija-asuntotarjoajat vapautetaan parkkipaikkanormista ja liiketilavaatimuksista tiheästi asutuilla asuinalueilla, mikäli ne ovat esteenä asuntotarjonnan kasvattamiselle.
-Kaikilla opiskelija-asuntotarjoajien hallinnon tasoilla on demokraattisesti valittu opiskelijaedustaja, jolla on vähintään puhe- ja läsnäolo-oikeus.
Lisätietoja:
Julia Väänänen, SAMOKin hallituksen puheenjohtaja 2025,
puh. 044 082 6560, julia.vaananen@tuni.fi
Lauri Kujala, SAMOKin hallituksen puheenjohtaja 2024,
puh. 050 389 1000, lauri.kujala@samok.fi
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK on valtakunnallinen opiskelijajärjestö, joka tekee edunvalvontaa 173 000 ammattikorkeakouluopiskelijan puolesta. Se koostuu 22:sta ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnasta.
Liitteet