Kannanotto Pohjois-Savon johtajaylihoitajan tehtävänkuvaan: Hallintosäännön on vahvistettava, ei heikennettävä, hoitotyön ammatillista johtamista

Julkaistu:

Johtajaylihoitajan roolin rajaaminen kansallisen, kansainvälisen ja yta-yhteistyön ulkopuolelle vaarantaa paitsi alueen hoitotyön kehittämisen myös sen aseman osana laajempaa terveydenhuollon kokonaisuutta.

Suomen Sairaanhoitajat ry, Savon Sairaanhoitajat ry, Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry, Hallintoylihoitajat ry, Suomen Ensihoitoalan liitto ry, Suomen Terveydenhoitajaliitto ry, Talentia ry ja Super ry vastustavat johtajaylihoitajan tehtävänkuvan radikaalia rajaamista ja pitävät hallintosäännön esitystä erittäin epäselvänä ja hoitotyön ammatillista johtamistehtävää estävänä. Johtajaylihoitajan roolin rajaaminen kansallisen, kansainvälisen ja yta-yhteistyön ulkopuolelle hyvinvointialueella, jossa on yliopistosairaala, vaarantaa paitsi alueen hoitotyön kehittämisen myös sen aseman osana laajempaa terveydenhuollon kokonaisuutta yta-alueella ja osana Suomen hyvinvointialueverkostoa.

Johtajaylihoitajan tehtävänkuvan rajaaminen ja supistaminen ei tuo hyvinvointialueelle säästöjä, eikä esityksessä ole mitään perustetta rajaamisen tarpeelle. Suurin epäkohta hallintosäännön kirjaamisessa on alueellisen, kansallisen ja yta-tasoisen yhteistyön huomiotta jättäminen. Sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimiin valtakunnallisiin hoitotyön professiojohtajien tapaamisiin ei ole jatkossa hoitotyön edustajaa Pohjois-Savosta. Johtajaylihoitajan tehtävänkuva on avainasemassa varmistamassa hoitotyön laadukasta, vaikuttavaa ja potilasturvallista johtamista. Ilman aktiivista kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä Pohjois-Savo jää ulkopuolelle alan uusimmasta kehityksestä ja menetelmistä. Yliopistosairaalan sisältävänä ja yta-alueen vetovastuisena hyvinvointialueena esitetty päätös on sote-tavoitteiden vastainen, hoitotyön ja sosiaalityön itsenäistä, ammatillista asemaa ja yhteistyötä vaarantava ja perustuu ainoastaan taloudellisiin tavoitteisiin. Vaikuttaa siltä, että tehtävä on valmisteltu ilman hoitotyön ja sosiaalityön johtajien ja hoitotyön substanssia ymmärtävien ammattilaisten asiantuntemusta.

Hoitoalan johtaminen vaatii vahvaa verkostoitumista niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Sosiaali- ja terveysministeriö on toistuvasti korostanut ammattijohtamisen vahvistamisen merkitystä sosiaali- ja terveysalalla. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (Luku 2, 8§) edellyttää, että hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisessa on oltava monialaista asiantuntemusta, joka tukee laadukkaiden ja turvallisten palvelujen kokonaisuutta, eri ammattiryhmien yhteistyötä sekä hoito- ja toimintakäytäntöjen kehittämistä. Pohjois-Savon päätös on ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa ja uhkaa alueen vetovoimaisuutta sotealan osaajien keskuudessa.

Vaadimme, että Pohjois-Savon hyvinvointialue varmistaa hoitotyön professiojohtajan itsenäisen aseman organisaatiossa oman ammattialansa johtamisessa sekä lisää johtajaylihoitajan tehtävänkuvaan osallistumisen johtoryhmätyöskentelyyn, raportoinnin aluehallitukselle, aluevaltuustolle ja lautakunnille hoitotyön osalta sekä osallistumisen hyvinvointialueen strategian mukaisesti alueelliseen, kansalliseen ja kansainväliseen hoitotieteellisen hoidon ja tutkimuksen kehittämis- ja arviointityöhön.

Listätietoja

Vilhelmiina Lehto-Niskala

puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja

vilhelmiina.lehto-niskala@taja.fi

Asiasanat