Kansainvälistä rekrytointia kehitettävä sote-alalla – samalla muistettava nykyisten työntekijöiden työolosuhteet

Julkaistu:

Kansainvälisten sote-alan osaajien rekrytoinnissa on kiinnitettävä huomiota osaamisen tehokkaampaan tunnustamiseen ja suomen kielen taidon tukemisen resursseihin. On muistettava myös, että kansainvälinen rekrytointi ei yksistään riitä taittamaan alan työvoimapulaa.

Monikulttuurisuus on työyhteisön rikkaus. Sosiaali- ja terveysala myös tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, sillä ikääntyvä väestö ja eläköityvät ammattilaiset tarkoittavat tulevaisuudessa kasvavaa tarvetta ulkomailta tulevalle työvoimalle.

Taja edellyttää, että kansainvälinen rekrytointi tehdään kestävällä ja eettisellä tavalla. Tähän sisältyy muun muassa maahan muuttavan työntekijän osaamisen tunnustaminen ja kansainvälisen työntekijän tarpeet, kuten tarvittavan kielitaidon tuen, huomioiva perehdytys.

Osaaminen tunnustettava tehokkaasti

Kansainvälisesti rekrytoitujen ammattilaisten osaamisen tunnustamiseen on kiinnitettävä huomiota. Tällä hetkellä moni lähtömaassa korkeasti koulutettu sairaanhoitaja työskentelee avustavissa tehtävissä, koska heidän osaamistaan ei kyetä tunnustamaan Suomen palvelujärjestelmässä.

Sairaanhoitajan ei tule päätyä Suomeen hoiva-avustajaksi ilman väylää osaamisen tunnustamiseen ja sairaanhoitajan työtehtäviin. Osaaminen tulee tunnistaa tehokkaasti, jotta ammattilaiset pääsevät nopeasti työskentelemään osaamistaan ja koulutustaan vastaavissa tehtävissä, joissa heitä myös tarvitaan.

Resurssia perehtymiseen ja kielitaidon tukemiseen

Kansainvälisen osaajan vastaanottavassa työyksiköllä on oltava keinoja ja osaamista perehdyttää uutta työntekijää. Ulkomailta muuttavan työntekijän perehdyttäminen vaatii nykyisiltä työtekijöiltä paljon aikaa ja osaamista. Perehdyttämiseen tulee saada resurssia, joka irrotetaan päivittäisestä hoitotyöstä.

Kansainvälisen työntekijän kielikoulutus on tärkeää huomioida. Kohtuullinen suomen kielen taito on laadukkaan hoitotyön toteutumisen keskeinen edellytys mutta myös maahan muuttavan työntekijän kotoutumisen kannalta tärkeää. Monissa paikoissa vastuu työssä tarvittavan suomen kielen opettamisesta kasautuu tällä hetkellä kollegoille.

Työnantajien on otettava vahvempaa roolia ja vastuuta kielikoulutuksen ja perehtymisen järjestämisessä.

Vaikka sote-alalle tarvitaan tulevaisuudessakin työvoimaa ulkomailta, Taja painottaa, että on erittäin tärkeää edistää alalla jo työskentelevien työhyvinvointia ja työolosuhteita. Mikäli kaikkien alalla työskentelevien työoloihin ei kiinnitetä huomiota nyt, työvoimapula kasvaa entisestään eikä sitä kyetä ratkaisemaan kansainvälisten rekrytointien avulla.

Lisätietoja

Vilhelmiina Lehto-Niskala

Puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja

vilhelmiina.lehto-niskala@taja.fi

0503091349

Asiasanat