Kunta-alalle sopimus -palkkaohjelma on uuden alku
Julkaistu:
Kunta-alalle on saatu uudet työ- ja virkaehtosopimukset. Neuvottelujärjestöt JUKO ja JAU solmivat sopimuksen KT:n kanssa sovittelulautakunnan sovintoesityksen pohjalta. Akavan sairaanhoitajat ja Tajan hallitus hyväksyi sopimukset.
– Akavan sairaanhoitajat ja Tajan hallitus katsoi, että sovittelulautakunnan ehdotus oli laaja kokonaisuus ja kompromissi. Palkankorotukset ovat hiukan yleistä linjaa korkeammat ja samalla saatiin alulle jo pitkään tavoitteenamme ollut palkkaohjelma. Talouden epävarmuuden, rajun inflaation ja Ukrainan sodan keskellä kokonaisratkaisu on siedettävä. Mitä pidemmälle sopimusratkaisu olisi venynyt, sitä pidempään olisi oltu sopimuksettomassa tilassa ilman palkankorotuksia, sanoo toteaa Tajan puheenjohtaja Jarkko Koskiniemi.
Sopimuskausi 2022-2025
Vuonna 2022 yleiskorotus on 2 prosenttia jokaiselle sopimuksen piirissä olevalle työntekijälle. Palkankorotus maksetaan kesäkuussa.
Kaikki työntekijät saavat lisäksi myöhemmin 0,5 prosentin korotuksen, jos palkankorotuksen kohdennuksesta ei päästä sopuun Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja pääsopijajärjestöjen kesken.
Vuosina 2023 ja 2024 palkankorotustaso noudattaa yleistä linjaa, joka perustuu kemianteollisuuden, teknologiateollisuuden ja AKT:n palkankorotusten keskiarvoon tai on vähintään 1,9 prosenttia.
– Tämä on erittäin merkittävä ja poikkeuksellinen ratkaisu, näin varmistetaan, että kunta-ala pysyy jatkossa palkkakehityksessä mukana yksityiseen sektoriin nähden, toteaa toiminnanjohtaja Kukka Junno.
Palkkaohjelma
Kunta-alan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi tulee vuosille 2023–2027 jakautuva palkkaohjelma, joka on kokonaisvaikutukseltaan yhteensä 5,1 prosenttia. Palkkaohjelmaan sisältyvät korotukset neuvotellaan pääsääntöisesti paikallisesti työnantajan sekä JUKOn ja JAUn edustajien kesken, ja sen tavoitteena on korjata työvoiman saatavuusongelmia.
Palkkaohjelman korotukset jakautuvat seuraavasti:
2023: 1,2 prosenttia
2024: 1,0 prosenttia
2025: 0,8 prosenttia
2026: 0,8 prosenttia
2027: 1,2 prosenttia
– Palkkaohjelman käynnistyminen on edistysaskel, ja sen tuomat muita aloja suuremmat palkankorotukset tulevat osaltaan korjaamaan sote-alan työntekijöiden palkkauksen jälkeenjääneisyyttä muihin sektoreihin nähden, kertoo Kukka Junno.
Merkittävää on myös se, että vain hyvinvointialueet saavat sote-uudistuksen myötä palkkojen harmonisointiin miljardi euroa sovintoehdotuksen korotusten päälle.
Tajalaiset mukana myös mahdollisissa myöhemmin tulevissa palkankorotuksissa
Akavan sairaanhoitajat ja Tajan jäsenistä suurin osa kuuluu sote-sopimuksen piiriin. Lisäksi on sovittu erikseen, että mikäli Sote ry:tä koskevassa ratkaisussa palkankorotukset ja muut kustannusvaikutteiset ratkaisut ovat suurempi kuin nyt sovitun kunta-alan sopimuksessa, samat palkankorotukset ja kustannusvaikutteiset ratkaisut ulotetaan koskemaan henkilöstöä, jotka kuuluvat seuraaviin sopimuksiin:
SOTE-sopimus
KVTES:n liite 5 (mm. varhaiskasvatus) ja
OVTES:n osio G:n henkilöstö (varhaiskasvatus)
Tasa-arvoiset perhevapaat
Sopimuksiin saatiin myös perhevapaamääräykset elokuussa voimaan tulevan perhevapaauudistuksen mukaisesti eli yhdenvertaisesti vanhempien kesken ja tasapuolisesti erilaisiin perheisiin.
Palkallinen raskausvapaakausi on 40 päivää, minkä lisäksi kummallekin vanhemmalle maksetaan palkallista vanhempainvapaata 32 päivältä.
Lisätietoa:
toiminnanjohtaja Kukka Junno, kukka.junno@taja.fi, 040 507 36 48