Palkansaajien pääsopijajärjestöt vaativat HUSia noudattamaan työnantajalle kuuluvia velvoitteita
Julkaistu:
JUKO, Sote ja JAU: ”HUS unohti työnantajavelvoitteensa irtisanomisaallossa.”
Hyvinvointialan palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Sote (Tehy, Super) ja JAU (JHL, Jyty) vaativat kannanotossaan HUSia varmistamaan, että se noudattaa irtisanomisissa työnantajalle kuuluvia velvoitteita.
– Yt-toimien kohteeksi joutuvien oikeuksien lisäksi olemme huolestuneita viestistä, jonka HUS antaa työhön jääville. Työnantaja toimii nyt hätäillen ja piittaamatta velvoitteistaan, toteaa JUKOn hyvinvointialuesektorin neuvottelupäällikkö Heli Hartman-Mattila.
Järjestöjen tietoon on tullut muun muassa puutteita irtisanomisjärjestyksen noudattamisessa ja työntekijöiden informoinnissa.
– HUS on kertonut toteuttavansa irtisanomiset ottamatta selvää työehtosopimuksen mukaan huomioitavista asioista. Näin toimimalla HUS tulee rikkomaan työehtosopimuksen määräystä irtisanomisjärjestyksestä, järjestöt huomauttavat.
Pääsopijajärjestöt muistuttavat, että toisin kuin HUS on joissain tapauksissa todennut, työntekijällä ei ole velvoitetta irtisanoa itseään tilanteessa, jossa työnantaja uudelleenjärjestelynä lakkauttaa nykyiset toiminnot, mutta työntekijä kieltäytyy ottamasta vastaan työnantajan tarjoamaa samaa tai eri työtä toisesta työntekopaikasta.
– Työnantajan kannanotto ei ole lainmukainen ja HUSin tulee oikaista ohjeistuksensa välittömästi.
HUSia edellytetään korjaamaan käytäntöjään myös kutsuttaessa työntekijä irtisanomiskeskusteluun.
– Ei ole hyväksyttävää, että työntekijä saattaa olla väärässä käsityksessä tilaisuuden aiheesta ennen siihen saapumista. Silloin hän ei välttämättä ymmärrä, että hänellä on oikeus ja syy ottaa avustaja mukaan tilaisuuteen.
Lisäksi HUSia muistutetaan, että sillä on velvollisuus tarjota muuta työtä taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä irtisanotuille ja että velvollisuus muun työn tarjoamisesta ulottuu kaikkiin HUSin yksiköihin.
– Työn tarjoamisvelvoite kohdentuu ensi sijassa henkilön aiempiin tehtäviin. Sen ohella on tarjottava kaikkea muuta työtä, jota henkilö kykenee tekemään koulutuksensa, kokemuksensa tai muun osaamistasonsa perusteella.
Mikä on JUKO?
- JUKO edustaa julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa Tajaa ja 34 muuta akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
- JUKO virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
- Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme neuvottelee paikallisesti ja edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.