Pelkästään talouden reunaehtoja kiristämällä ei sote-alalle saada pitkäjänteistä kehittämistä
Julkaistu:
Uutiset hyvinvointialueiden talousvaikeuksista ja yt-neuvotteluista sekä niiden vaikutukset sote-ammattilaisiin ja hoitoon puhuttivat Tajan hallituksen kokouksessa. Sote-alalla on aika siirtyä kohti pitkäjänteistä suunnittelua.
Akavan sairaanhoitajat ja Tajan hallituksen syyskauden ensimmäisessä kokouksessa puhuttivat uutisoidut hyvinvointialueiden talousvaikeudet ja yt-neuvottelut sekä niiden vaikutukset sote-ammattilaisiin ja mahdollisuuksiin tarjota väestölle laadukasta hoitoa.
Yt-neuvottelut ja muut toiminnan sopeuttamistoimet herättävät huolta ja ahdistustakin. Vaikka oma tehtävä ei olisi leikkurin alla, tällaiset uutiset eivät voi olla vaikuttamatta työyhteisöjen toimintaan ja tulevaisuususkoon. Epäselvä viestintä on aiheuttanut epätietoisuutta ja luottamuspulaa. Luottamus koko sote-alaan voi horjua.
--- kehitystä ei saa talousongelmien paineissa romuttaa.
Taja muistuttaa, että moni organisaatio ja toimija on jo menestyksekkäästi kehittänyt toimintaansa ottamalla huomioon hoitotyön asiantuntijuuden osana moniammatillista kokonaisuutta. Tätä kehitystä ei saa talousongelmien paineissa romuttaa.
Hoitotyön johtajat, (asiantuntija)sairaanhoitajat, kliiniset asiantuntijat ja monet muut hoitotyön kehittämisen ja tutkimuksen suuntautuvat tehtävät ovat tärkeitä tulevaisuuden aloja. Ne auttavat kehittämään asiakaslähtöistä ja vaikuttavaa hoitotyötä, työntekijän hyvinvointia tukevaa johtamista ja työn pitovoimaa.
Keskeinen osa tulevaisuuden toimintakulttuurin saavuttamista on dialogi työntekijöiden, johdon ja päättäjien välillä. Organisaatioissa on totuttu seuraamaan määrällisiä indikaattoreita, mutta myös organisaation eri tehtävissä ja tasoilla toimivien työntekijöiden näkökulmat ja kokemukset on otettava keskeiseksi osaksi kehittämistä. Työntekijätasolta lähtevät kehittämisideat ovat mahdollistamassa parempaa hoitoa ja niiden huomioiminen tukee kokemusta kuulluksi tulemisesta ja näin on osaltaan tukemassa myös työhyvinvointia.
Kehittämistyö vaatii aikaa, eikä pitkäjänteistä kehittämistä saada aikaan pelkästään talouden reunaehtoja kiristämällä ja rakenteita muokkaamalla.
Tajan hallitus haluaa painottaa, että kulttuuri ja asenteet eivät muutu hetkessä. Kehittämistyö vaatii aikaa, eikä pitkäjänteistä kehittämistä saada aikaan pelkästään talouden reunaehtoja kiristämällä ja rakenteita muokkaamalla. Sote-alalla on aika siirtyä kohti pitkäjänteistä suunnittelua, jossa tulevaisuuden haasteet, asiakaslähtöisyys ja työtekijöiden työhyvinvointi tulevat huomioiduksi.
Lisätietoja
Vilhelmiina Lehto-Niskala, puheenjohtaja
050 309 1349, vilhelmiina.lehto-niskala@taja.fi
Aiheesta muualla
JUKO: Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue aloittaa yt-neuvottelut