Puoliväliriihen päätöksillä rakennettava kestävää sote-alaa

Julkaistu:

Sote-palveluihin panostaminen tuottaa hyvinvointia ja säästää kustannuksia pitkällä tähtäimellä. Tehostamisen kohteita etsittäessä on osattava nähdä muutosten kauaskantoiset vaikutukset.

Rahoitusvaje on johtanut monilla hyvinvointialueilla lyhytnäköisiin ratkaisuihin, kuten toistuviin yt-neuvotteluihin ja säästöjä yhtäällä mutta lisäkuluja toisaalla tuottavaan palveluiden karsimiseen.

Akavan sairaanhoitajat ja Taja vaatii 22.–23.4. pidettävästä hallituksen puoliväliriihestä sosiaali- ja terveydenhuoltoa kestävästi rakentavia päätöksiä. Palvelujärjestelmää tulee kehittää kokonaisuutena pitkän aikavälin vaikutukset huomioiden.

Lisäaikaa talouden vakauttamiseen hyvinvointialueille

Hyvinvointialueet tarvitsevat lisää aikaa taloutensa vakauttamiseen voidakseen tehostaa toimintaansa tavoilla, jotka tuottavat todellisia säästöjä pitkällä aikavälillä.

Nyt toteutetut palveluiden karsimiset esimerkiksi vanhuspalveluista näyttävät säästöiltä paperilla mutta tuovat todellisuudessa kustannuksia lisätessään erikoistason palveluiden kysyntää.

Myös hoitotyön johtamisesta leikkaaminen on lyhytnäköistä. Osaava hoitotyön johtaminen mahdollistaa hoitotyön kehittämisen ja niukkojen resurssien hyödyntämisen parhaalla tavalla sekä tukee hoitotyöntekijöiden jaksamista.

Yt-neuvottelukierteessä ja ammattilaisten irtisanomisissa menetetään osaavaa henkilöstöä, jota ei saada enää takaisin. Tilanne vähentää sote-alan vetovoimaa, lisää entisestään työvoimapulaa ja heikentää mahdollisuuksia tarjota laadukkaita palveluita.

Laadukas hoito edellyttää panostusta koulutukseen ja tutkimukseen

Tutkimuksen ja sote-alan koulutuksen perusrahoitusta tulee vahvistaa. Lisäksi lakkautetulle aikuiskoulutustuelle tarvitaan korvaava tukimuoto.

Laadukas ja kustannusvaikuttava hoito edellyttää tutkittua tietoa. Tutkimuksen rahoituksen heikentyminen vaikuttaa hoitotyön ja sen johtamisen kehittämiseen.

Ammattitaitoisen henkilöstön riittävyys on vaarantunut sote-alan hiipuneen vetovoiman myötä. Myös kiinnostuneiden mahdollisuudet hakeutua hoitoalalle ovat aikuiskoulutustuen lakkauttamisen seurauksena heikentyneet. Samalla alan koulutuksen laatu kärsii, kun koulutuspaikkoja lisätään mutta oppilaitoksille ei anneta lisää resursseja kasvavan opiskelijamäärän kouluttamiseen.

Tutkimus, koulutus ja riittävä määrä ammattitaitoista henkilöstöä ovat keskeisessä roolissa laadukkaan ja vaikuttavan hoidon toteutumisessa.

Lisätiedot

Vilhelmiina Lehto-Niskala, puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, p. 050 309 1349, vilhelmiina.lehto-niskala@taja.fi

Kukka Junno, toiminnanjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, p. 040 507 3648, kukka.junno@taja.fi

Asiasanat