Soteleikkaukset uhkaavat heikentää mahdollisuuksia tasa-arvoisiin palveluihin ja alan vetovoiman ylläpitämiseen
Julkaistu:
Taja on huolissaan kehysriihestä nousseista sosiaali- ja terveyspaleluihin kohdentuvista sopeutustoimista ja korostaa, että liian nopeasti tehdyt säästötoimenpiteet voivat kokonaisuuden kannalta olla erittäin haitallisia.
Akavan sairaanhoitajat ja Taja on huolissaan hallituksen kehysriihessä esittelemistä sopeutustoimista ja erityisesti niiden kohdentumisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen.
Myönteisenä Taja näkee rahoituksen vahvistumisen tutkimus- ja kehitystoiminnan osalta, joskaan ammattikorkeakoulujen tai yliopistojen perusrahoituksessa ei nähty korjausliikkeitä.
Henkilöstömitoituksen laskeminen vaikuttaa työn vetovoimaan
Hoitotakuun pidentäminen, asiakasmaksujen korotukset ja palveluvalikoiman karsiminen erityisesti perusterveydenhuollosta heikentävät väestön mahdollisuuksia tasa-arvoisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
– Ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumispalvelun henkilöstömitoituksen laskeminen 0,6:een vaikeuttaa jo nyt kuormittavassa tilanteessa työskentelevien hoitajien ja esihenkilöiden toimimista ammattietiikkansa mukaisesti, toteaa Tajan puheenjohtaja Vilhelmiina Lehto-Niskala.
Tämän voi ennustaa heikentävän vanhustyön vetovoimaa ja työvoiman saatavuutta.
– On ongelmallista, jos osaavat ammattilaiset joutuvat pohtimaan alan vaihtoa, vaikka työ itsessään olisi mielekästä. Siitä syystä voi asettaa kyseenalaiseksi henkilöstömitoituksen laskun todellisen säästön, Lehto-Niskala sanoo.
Liian nopeat säästötoimenpiteet haitallisia
Sosiaali- ja terveyspalveluihin ja hyvinvointialueen rahoitukseen kohdistuneet leikkaukset välittävät myös viestiä:
– Valitettavasti se näyttäytyy alan ammattilaisille ja alaa opiskeleville sote-alan heikentyneenä vetovoimana, Lehto-Niskala sanoo. – Yhteiskunnallisesti tämä myös viestii siitä, että sosiaali- ja terveydenhuoltoa ei nähdä investointien kohteena vaan säästämisen ja tehostamisen paikkana.
– Nyt kun tulemme näkemään isoja leikkauksia, on ensiarvoisen tärkeää kiinnittää huomiota hyvinvointialueilla käynnissä oleviin yt-neuvotteluihin, muistuttaa Tajan hallituksen jäsen Ulla Palomäki.
Säästöjä pyritään hakemaan hallinnon ja tukipalveluiden karsimisella, mikä puolestaan johtaa työtehtävien valumiseen jo ennestään kuormitettujen johtajien ja esihenkilöiden työhön. Hyvä ja laadukas hoito tarvitsee hyvät johtajat, joilla on aikaa paneutua myös henkilöstön hyvinvointiin ja jaksamiseen. Siksi liian nopeasti tehdyt säästötoimenpiteet voivat kokonaisuuden kannalta olla erittäin haitallisia.
– On huolestuttavaa, että sosiaali- ja terveysala nähdään jatkuvasti vain leikkausten ja tehostamisen kohteena, Lehto-Niskala kiteyttää. – Minkälainen viesti näillä toimilla lähetetään nykyisille ja tuleville kollegoillemme?
Lisätietoja
Vilhelmiina Lehto-Niskala
puheenjohtaja
Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry
vilhelmiina.lehto-niskala@taja.fi
+358 503091349