Minun työni: Duodecimin toimituspäällikkö Anna-Liisa Arjama
Juttusarjassa sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat kertovat työstään.
Teksti: Anna-Liisa Arjama
Toimituspäällikkö – eihän se tarkoita mitään!
Otsikko on suora lainaus työhöntulotarkastuksestani, jossa ihana terveydenhoitaja nauroi tittelilleni.
Mutta kyllä toimituspäällikkö on ihan oikea ammatti. Kokoan Kustannus Oy Duodecimissa kansallisia ohjeita vanhuksia kohtaaville sote-ammattilaisille. Vastaan sisältöjen kokonaisuudesta ja toimitusprosessista, koordinoin kirjoittajien ja eri sisällöntuottajien työtä ja varmistan, että asiat tapahtuvat aikataulussa.
Työni lopputulos on nähtävillä 24/7 Terveysportin Vanhusten hoito ja hoiva –tietokannassa. Otetaan esimerkki: Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja menee kotikäynnille. Asiakas makaa lattialla verissä päin. Hoitajan tehtävänä on selvittää, onko kyseessä harmiton vai hoitoa vaativa nenäverenvuoto, väkivaltainen omainen, kaatuminen tai muu tapaturma. Hoitaja tekee päätöksen jatkotoimenpiteistä: tarvitaanko talouspaperia, ambulanssi, poliisi vai kaikkia näitä.
Kun asiakkailla on takanaan pitkä elämä, saattaa niin sairaushistoria kuin lääkelistakin olla pitkä. Vanhuksia hoitava sote-ammattilainen ei voi, eikä hänen tarvitse, olla joka tilanteen asiantuntija. Työn hallintaa parantaa, kun kännykässä on aina saatavilla ajantasaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet. Näitä ohjeita minä työkseni kokoan yhteen paikkaan.
Haaveena on, että täydentyvän ja päivittyvän tietokannan avulla vanhusten hoidon ohjeet vähitellen yhtenäistyisivät valtakunnallisiksi toimintatavoiksi. Tarkoitus olisi, että katetrointi ja haavat hoidettaisiin tulevaisuudessa koko maassa samalla, parhaan lopputuloksen tuottavalla tavalla. Tällä hetkellä käytännöt saattavat vaihdella jopa saman hoivakodin eri kerroksissa hyvinvointialueiden eroista puhumattakaan.
Hanslankarina
Tärkein tehtäväni on huolehtia, että tietokannan sisältö on ajan tasalla ja varmistaa, että se toimii halutulla tavalla. Kun linkki lakkaa toimimasta tai on tarkoitus julkaista uutta sisältöä, olen yhteydessä teknisiin toimittajiin, jotka ymmärtävät mitä ”konepellin alla” on ja kuinka se korjataan.
Pidän yhteyttä kirjoittajiin ja yhteistyökumppaneihin. Kokoan kirjoittajatiimejä ja tapaan heitä kokouksissa. Vastaan siitä, että kaikilla tahoilla on sopimukset ja ohjeet kirjoitustyötä varten. Tuotan itsenäisesti ja yhteistyössä tietokannan etusivulle uutta ja ajankohtaista luettavaa. Se vaatii jatkuvaa hereillä olemista vanhusten hoitoon ja yhteiskuntaan liittyvistä asioista, jotta tietokannassa olisi käyttäjien mielestä hyödyllistä ja kiinnostavaa sisältöä.
Tarve konkreettisille ohjeille näkyy tietokannan käyttäjissä. Tähän mennessä eniten luettu uutinen on ollut se, että nokkamukeja pitäisi käyttää harkiten.
Yksi tavoite tietokannassa on madaltaa kynnystä tiedonhakuun, jotta näyttöön perustuva tieto alkaisi toteutua asiakkaiden ja potilaiden hoidossa. Onkin mielenkiintoista kehittää uusia toiminnallisuuksia eri osaamistaustaisten ihmisten kanssa. Esimerkiksi tietotestien ja lääkelaskupelin kehittämistyössä oppii paljon ja pääsee käyttämään omaa osaamistaan.
Kyläluutana
Vanhusten hoito ja hoiva -tietokanta on olemassa, jotta sote-alalla työskentelevillä tai alaa opiskelevilla ja opettavilla olisi käytössään ajantasaiset ohjeet vanhusten hoitotyöhön. Todella mukava osa työstäni onkin vierailla työpaikoilla ja oppilaitoksissa: opetan tietokannan käyttämistä, pyydän palautetta tietokannan toimivuudesta ja autan opiskelijoita heidän lopputöidensä toteuttamisessa. Vastalahjaksi saan palautetta sisällöstä, toiveita uusista aiheista, uusia kirjoittajia ja opinnäytetyönä valmistuvia videoita sekä muuta sisältöä tietokantaan.
Hoitotyön tapahtumiin osallistuminen on myös osa työtäni. Kun jaksaa kantaa roll-upeja ja suklaata pitkin Suomea, pääsee tapaamaan ihmisiä, jotka tekevät työtä ikääntyneiden kanssa todella erilaisissa palveluissa. Tavoitteeni onkin, että niin palveluasumisessa työskentelevä hoitotyöntekijä kuin päivystyksessä työskentelevä lääkäri löytäisivät tietokannasta luotettavat ohjeet työnsä tueksi.
Lukutoukkana
Toimituspäällikön työn lisäksi teen Turun yliopistoon väitöskirjaa, jonka aiheena on hoitajien ja hoitotyön johtajien eettinen osaaminen ja suhtautuminen ikääntyneisiin sekä työpaikan eettinen ilmapiiri ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa.
Ajattelen, että väitöskirjatutkijan ja toimituspäällikön työt ovat mahtava yhdistelmä. Molemmat työnkuvat vaativat paljon lukemista ja kirjoittamista. Koska aihepiiri on sama, pystyn hyödyntämään kahta rooliani. Lisäksi moni väitöskirjaa tekevä kollegani on löytänyt Terveysportista uuden julkaisukanavan tutkimusaiheelleen. Tuntuu mukavalta olla helpottamassa tutkimustiedon jalkautumista päivittäiseen työhön myös tällä tavalla.
Ikuisessa kiitollisuudenvelassa
Laiska töitänsä laskee, sanoi esihenkilöni, kun aikoinaan työskentelin lääkäriaseman poliklinikalla. Totuus on, että kiitos työni onnistumisesta kuuluu ympärilläni oleville ihmisille. Ilman lukemattomia, yksittäisiä ammattilaisia, taitavaa kielenhuoltajaa, innostavia kollegoja, turvallista esihenkilöä, kärsivällisiä teknisiä toimittajia ja lukuisia rautaisia ammattilaisia ja yhteistyötahoja koko tietokantaa ei olisi.
Sisältöä on tehty yhdessä vanhuusasiavaltuutetun, Suomen sairaanhoitajien, Ikäinstituutin, Vanhustyön keskusliiton, Gery ry:n, UKK-instituutin ja oppilaitosten kanssa muutaman mainitakseni.
Terveysportti mullisti aikoinaan terveydenhuollon tiedonhaun. Parikymmentä vuotta sitten oli ihmeellistä, että lääketieteellinen tieto oli koottu yhteen paikkaan ja se päivittyi jatkuvasti. Nykyään Terveysportti on meille itsestäänselvyys ja sen sisällöt palvelevat lääkäreiden lisäksi kaikkia sote-alan ammattilaisia. Olisi vaikeaa kuvitella terveydenhuollon työtä ilman Terveysporttia. Olemme etuoikeutettuja: edelleen ulkomaiset kollegat ihmettelevät sitä, että Suomessa käytännön työn tueksi tarvittavan tiedon voi tarkistaa helposti vastaanottotilanteessa.
Ilmapallokauppias?
Olisi aikanaan pitänytkin sanoa työterveyshoitajalle, että toimituspäällikkö on vähän kuin ilmapallokauppias: pitää lankoja käsissään ja työn näkyvä osa on siellä langan päässä. Toisin kuin aikaisemmissa ammateissani käytännön hoitotyössä, toimituspäällikkönä ja väitöskirjatutkijana kenenkään henki ei ole välittömässä vaarassa, vaikka joku pallo karkaisikin. Nykyisessä työssäni nautinkin siitä, että työ tuntuu merkitykselliseltä mutta stressi on aina itse aiheutettua.
Kannustan kaikkia sote-alalla työskenteleviä jatkuvaan uteliaisuuteen. Jos tuntuu, että työ on niin hektistä, ettei aikaa ohjeiden lukemiselle tai uuden oppimiselle ole, kannattanee pysähtyä hetkeksi ja ottaa asia puheeksi oman esihenkilön kanssa. Kun sairastumme, jokainen meistä haluaa itselleen ammattilaisen, joka hallitsee työnsä ja nauttii siitä.
---
Vanhusten hoito ja hoiva -tietokanta osoitteessa www.terveysportti.fi. Käyttöoikeudet voi hankkia laittamalla viestin osoitteeseen terveysportti@duodecim.fi. Sisältötoiveita ja palautetta: anna-liisa.arjama@duodecim.fi.