Paro-hylkeestä iloa potilaille
Japanissa valmistettuun Paroon on sisäänrakennettu päivä- ja yörytmit. Se kykenee aitoon vuorovaikutukseen reagoimalla puheeseen elein ja ääntelemällä. Paro tulkitsee ääntä ja äänen suunnan. Sen oma ääni muistuttaa hylkeen poikasen ääntä.
Ilmeikkäällä Parolla on tuntosensorit kauniin tummissa ja isoissa silmissään. Se liikuttaa päätään ja eväitään sekä reagoi ihmiseen että hänen eleisiinsä. Paron synteettinen turkki on luonnollisen pehmeää.
Stimuloi muistoja
Noin neljän kilon painavaa vauvaa vastaava hylkeenpoikanen tunnistaa tapaamiaan ihmisiä. Paro rauhoittaa potilaita luomalla selkeästi turvallisuuden tunnetta.
– Sosiaalisuutta lisäävä hylje stimuloi tunteita ja muistoja. Erityisesti naispotilaat reagoivat siihen herkästi. Paro herättääkin usein äidinvaistot. Potilas voi puhua Parolle kuin oikealle vauvalle, kertoo osastonhoitaja Arja Stenbergin Kustaankartanosta.
Paro kestää hyvin vanhusten ja muistisairaiden käsissä. Mistään halvasta investoinnista ei ole kyse, mutta Stenbergin mukaan se maksaa itsensä takaisin lisäämällä muistisairaiden elämän merkityksellisyyttä.
– Pehmeä Paro ei korvaa ihmistä, mutta kyllä se tuo paljon iloa potilaillemme. On iso kiittäminen Kustaankartanoa sen myönteisestä suhtautumisesta robotteihin.
Paro latautuu verkkovirralla. Riittää, kun laittaa vain tutin suuhun.
Teksti: Anne-Maj Aunula