THL: C-hepatiitti-epidemia voidaan voittaa
C-hepatiitti on yleisin maksatulehdusta aiheuttava virus Suomessa. Kroonisesti sairastuneita arvioidaan olevan lähes 20 000. Vuosittain uusia tartuntoja todetaan keskimäärin 1 200, joista puolet alle 30-vuotiailla. Nuorilla aikuisilla elämänaikaisen maksavaurion ja viruksen edelleen tartuttamisen riski on suuri.
C-hepatiitti tarttuu pääasiassa veren välityksellä. Suurimassa riskissä ovat pistämällä huumeita käyttävät. Tartunta on mahdollinen myös suojaamattomassa seksissä ja äidistä lapseen, mutta muut kuin veriteitse saadut tartunnat ovat harvinaisia.
Uusien tartuntojen torjuminen on haasteellista, koska hepatiitti C:tä vastaan ei ole rokotetta. Tartuntoja voidaan pyrkiä torjumaan lisäämällä tietoisuutta tartunnasta ja sen aiheuttamasta maksatulehduksesta sekä tarjoamalla pistämällä huumeita käyttäville mahdollisuutta vaihtaa käytetyt pistovälineet puhtaisiin.
C-hepatiittitartunta voidaan parantaa
Yli 90 prosenttia C-hepatiittitartunnoista voidaan parantaa kahdesta kolmeen kuukauteen kestävällä lääkehoidolla. Lääkkeet ovat suun kautta annosteltavia ja hyvin siedettyjä.
Jotta epidemia saadaan taltutettua, on välttämätöntä tunnistaa ja hoitaa tartunnan saaneet. Suomessa C-hepatiittihoidon saaneiden määrä on ollut kasvussa. Vuonna 2019 hoidettiin lähes 2000 tartunnan saanutta.
WHO:n tavoitteena on hävittää hepatiitit maailmasta
Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoitteena on poistaa hepatiitit maailmasta terveysongelmana vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, ja sen saavuttamiseksi tarvitaan mittavia toimia uusien tartuntojen ennaltaehkäisyssä, tartunnan saaneiden tunnistamisessa ja hoitamisessa. Työkalut tavoitteen saavuttamiseen ovat jo olemassa, mutta toimia tulee nopeuttaa, jotta hepatiitit saadaan hävitettyä vuoteen 2030 mennessä.
Lisätietoja:
Henrikki Brummer-Korvenkontio
tutkimuspäällikkö
THL
p. 029 524 8455
etunimi.sukunimi@thl.fi