Tutkitun tiedon teemavuosi 2021
Vuosi 2021 on tutkitun tiedon teemavuosi. Tavoitteena on saada kaikki suomalaiset tutkitun tiedon ja luotettavien tietolähteiden äärelle. Teemavuoden järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Tietoa pitää puolustaa, ja sitä pitää puolustaa taitavasti. Ei riitä, että tiedeyhteisö tietää. Tiedossa on vaikuttavuutta vasta, kun se johtaa tietynlaiseen käyttäytymiseen tai päätöksiin, sanoo ylijohtaja Atte Jääskeläinen opetus- ja kulttuuriministeriöistä.
-Teemavuonna eri yhteistyökumppaneiden tuottamista tutkitun tiedon tapahtumista ja muista toimista viestitään ensimmäistä kertaa kansallisena kokonaisuutena. Vastaanotto on ollut positiivista, ja eri alojen toimijat ovat lähteneet hyvin mukaan, sanoo teemavuoden ohjausryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Riitta Maijala Suomen Akatemiasta. Yhteistyökumppaneilleen teemavuosi tarjoaa lisää näkyvyyttä ja yhteistyömahdollisuuksia, joiden toivotaan kantavan myös teemavuoden jälkeen.
Teemavuoden tapahtumien kirjo on laaja yleisöluennoista tiedettä ja taidetta yhdistäviin näyttelyihin ja podcasteista lasten virtuaalisiin tiedekerhoihin.
Tavoitteena on tehdä tutkitun tiedon merkitys näkyväksi arjessa ja lisätä ymmärrystä tiedon luonteesta, johon kuuluu tiedon päivittyminen.
Erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, joiden toivotaan saavan teemavuodesta luovuutta, innostusta ja uskoa tulevaisuuteen.
Koronapandemian aikana valtaosa Tutkitun tiedon teemavuoden tapahtumista toteutetaan verkossa. Vuoden avaa Suomen suurin tiedetapahtuma, Tieteen päivät, 13.-17.1.2021. Tapahtuma järjestetään verkossa ja teemana on ”Hyvä ja paha tieto”. Haku teemavuoden ohjelmaan jatkuu koko vuoden, mukaan tavoitellaan satoja toimijoita ympäri Suomen.
Teemavuosi näkyy Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa. Aihetunnisteet ovat #tttv21 ja #tutkituntiedonteemavuosi