Tuttuus luo turvaa, vaikka se olisikin pahasta
”Päihteiden erottamat” ei tarkoita pelkästään fyysistä ja konkreettista avo- tai avioeroa. Se tarkoittaa myös psyykkistä eroa - kuilua, jonka päihderiippuvuus tuo parisuhteeseen tai vanhemman ja lapsen välille. Tilanne voi kestää vuosia tai vuosikymmeniä.
Mikään ammatti tai asema ei anna suojaa siltä, etteikö päihdesairauteen voisi sairastua. Riippuvuuteen altistavia tekijöitä ovat mm. sosioekonomiset erot ja pahoinvointi. Ne kasautuvat usein perheittäin ja suvuittain. Päihdeperheessä konkreettista avo- tai avioeroa ei välttämättä tapahdu koskaan ennen kuin toinen osapuoli kuolee.
Kainuun soten, Sotkamon mielenterveys- ja päihdeyksikön sairaanhoitaja, perhe- ja paripsykoterapeutti Susanna Kinnulan mukaan päihteestä on tullut tällöin toisen ”rakastettu”. Se rikkoo aikuisten välisen tunnesuhteen tai vanhemman ja lapsen välisen kiintymissuhteen.
-Kun ei-juova puoliso murehtii valtaosan ajasta, perheen lapset menettävät molemmat vanhempansa päihteiden vuoksi.
Riippuvuus on sairaus, joka vaikuttaa kaikkiin perheen jäseniin. Mitään kaavaa ei kuitenkaan ole olemassa siitä, mitkä tekijät johtavat vanhempien avo- tai avioeroon.
Päihdeongelmaan kannattaa hakea apua mahdollisimman varhain esimerkiksi neuvolasta, terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Apua on tarjolla niin ikään mielenterveys- ja päihdepalveluissa.
Päihteiden käyttö on osittain periytyvää. Geneettinen alttius on totta. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että ihminen sairastuu päihdesairauteen.
Teksti: Anne-Maj Aunula
Lue koko juttu Pro terveys 1/2021 -lehdestä.