Yrittäjäksi ryhtyvä sairaanhoitaja törmäsi ennakkoluuloihin
Päivi Peltomaan asiakkaista suurin osa on jonkin syövän sairastaneita. Kun taito on käsissä, on suuri rikkaus hoidon lisäksi tukea potilaita ja asiakkaita. Ja – hoidon aikana voidaan keskustella iloista, suruista sekä tuki- ja lääkintäasioista.
Iltalehden otsikko kuvaa 90-luvun ennakkoluuloja: Voiko sairaanhoitaja ryhtyä yrittäjäksi? Kyllä voi – jo pikku tytöstä alkaen sairaanhoitajuudesta haaveillut Päivi Peltomaa aloitti yrittäjänä pahimpaan laman aikaan 90-luvulla.
-Ennen yrittäjyyttä tein sairaanhoitajana keikkatöitä useissa eri paikoissa. Olin yleensä aina töissä, kun muut lomailivat. Se olikin yksi painava syy alkaa yrittäjäksi. Yrittäjä päättää itse työajasta ja paikasta.
Peltomaan mukaan hän on varsinaisen potilaan hoidon lisäksi myös ”sielunhoitaja”. Potilaan kuuntelemisen taidon eväät hän on saanut sairaanhoitajan ammatista.
Työt jäävät töihin
Sairaanhoitajan ja lymfaterapeutin tutkinnot suorittaneen Peltomaan vastaanotolla käy paljon potilaita erilaisten leikkausten ja traumojen jälkihoidossa. Leikkausten aiheuttamien arpien hoito on tavallista, jos esimerkiksi rintasyövän jälkeen vatsasta rakennetaan uutta rintaa.
Peltomaalla on kyky luoda vastaanotolla avoin ilmapiiri. Potilaat kysyvät usein sellaisiakin asioita, joita lääkäreiltä ei ole kehdannut tai muistanut kysyä. – Annan ohjeita myös kaikenlaiseen kotihoitoon, kuvailee Päivi Peltomaa Helsingin Tarkk´ampujankadun vastaanottotiloissaan.
-Auttajan työtä ei pysty tekemään pitkään, jos itsellä ei ole keinoja käsitellä potilaiden kohtaloita. Töitä ei pidä viedä kotiin. Ne jätetään tänne töihin. Muutoin ei tätä työtä jaksa tehdä.
-Vastaanotollani käy myös terveitä asiakkaita, jotka purkavat stressiään tai pitkien lentojen aiheuttamaa rasitusta ja turvotusta. Myös monet raskaana olevat naiset hakevat helpotusta turvotukseen. Minulla onkin paljon ns. lymfavauvoja, naurahtaa Päivi Peltomaa.
Eväät yrittäjyyteen
Yrittäjyys vaatii sinnikkyyttä ja epävarmuuden sietokykyä. Aika menee asiakkaiden hoitamiseen ja yrityksen kehittäminen jää iltoihin sekä viikonloppuihin. Aina on oltava valmiina omaksumaan uutta.
Peltomaa nostaa esimerkin. – Ennen asiakkaat tulivat sisään ovea koputellen tai soittamalla lankapuhelimella. Nyt yhteyttä otetaan useaa eri kanavaa pitkin, kuten sähköpostitse tai What´s up:ssa.
-Yrittäjän on päivitettävä verkkosivuja ja otettava käyttöön uusia sosiaalisen median kanavia. Apua saan ns. palkatulta diginörtiltä. Itse sitä kuitenkin viime kädessä vastaa kaikesta.
-Työpäivät venyvät arkisin yhdeksään tuntiin. Aina on paperitöitä, laskutusta jne. Vapaus on kuitenkin parasta. Pidän nykyään myös kunnon kesäloman, sillä Hietaniemen hautausmaalla on jo tarpeeksi yrittäjiä. On hyvä, että nyt voi jo suunnitella omaa elämäänsä.
Kun taito on käsissä
”Käsillä tehtävästä” työstä saa suurta tyydytystä. Hoitotyö onkin ollut Päivi Peltomaalle haave aina pikku tytöstä lähtien.
-Kun taito on omissa käsissä, ei koskaan putoa korkealta. Kaikkien yrittäjäksi alkavien olisi hyvä hankkia tietoa yrittäjyydestä. Itse olen suorittanut yrittäjän ammatti- ja erikoisammattitutkinnon. Sillä on nykypäivänä vieläkin suurempi merkitys kuin ennen jo pelkästään nopeasti uudistuvan lainsäädännön ja digitalisaation vuoksi.
-Alan yrittäjyydestä haaveileville suosittelen alan töitä 2-4 vuoteen ennen yrittäjyyttä. Yrittäjyyteen liittyviin laskelmiin ja alan hinnoitteluun kannattaa varata aikaa.
-Työ ja perhe pitää voida yhdistää. Yrittäjyys on elämäntapa ja rajan vetäminen siihen, koska on töissä tai kotona, on vaikeaa.
Teksti: Anne-Maj Aunula
(Julkaistu Pro Terveys -lehdessä 2019)
Akateemiset yrittäjät AKY
AKY on 24:n akavalaisen järjestön yhteenliittymä. Se on Suomen Yrittäjien suurin toimialajärjestö. Päivi Peltomaa edustaa Tajaa AKYssa.