Mielenterveyspooli – verkoston voimalla kohti parempia mielenterveyspalveluita ja mielenterveyttä tukevaa päätöksentekoa

Wilhelmiina Hölttä yhteistyössä Mielenterveyspoolin kanssa

Mielenterveyspooli on mielenterveysjärjestöjen ja muiden mielenterveyttä edistävien toimijoiden verkosto. Sen päätehtävänä on vaikuttaa yhteiskunnassa mielenterveyspolitiikan, mielenterveyspalveluiden ja väestön mielenterveyden parantamiseksi yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Mielenterveyspooli perustettiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla. Poolin perustajina olivat mielenterveysalan kansalaisjärjestöt, joissa huomattiin, että yhteistyöllä voi tehostaa mielenterveyspoliittista vaikuttamistyötä – syntyi ajatus yhteisestä verkostosta, joka voisi vaikuttaa päättäjiin järjestöjen yhteisten tavoitteiden eteenpäin viemiseksi ja ihmisten mielenterveyden parantamiseksi.

Mielenterveyspoolin toiminta on siis kehittynyt tarpeesta luoda yhteinen foorumi, jossa alan kansalaisjärjestöt, asiantuntijat, ammattiliitot ja muut toimijat voivat tehdä yhteistyötä ja jakaa tietoa. Nykypäivänä pooli toimii monella tasolla: se vaikuttaa eduskuntaan, ministeriöihin ja hyvinvointialueiden päättäjiin sekä vahvistaa mielenterveysjärjestöjen vaikuttamistyötä koulutuksilla ja tiedonvaihdolla.

Linkki liittojen ja mielenterveysalan järjestöjen välillä

Akavan sairaanhoitajat ja Taja kuuluu asiantuntijajäsenenä Mielenterveyspooliin. Pooli tarjoaa ammattiyhdistyskentän toimijoille muun muassa linkin mielenterveysalan potilas- ja kokemusasiantuntijajärjestöihin. Samoin poolin rooli vaikuttamistyössä käytettävän tiedon ja asiantuntemuksen kokoajana ja välittäjänä on keskeinen myös ammattiliitoille. Tarvetta on esimerkiksi tiedolle heikentyneen mielenterveyden kustannusvaikutuksista.

Mielenterveyspoolia ja ammattiliittoja yhdistävät erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikoilla ajankohtaiset mielenterveyden teemat, kuten työpaikkojen mielenterveyttä kuormittavat riskit, henkilöstön jaksaminen, työpaikkojen veto- ja pitovoima sekä sosiaali- ja terveysalan rahoitusvaje.

Terapiatakuu ja muita askelia kohti parempia mielenterveyspalveluja

Mielenterveyspoolin yksi keskeinen tavoite on parantaa mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja yhdenvertaisuutta eri puolilla Suomea. Tätä pooli on tehnyt muun muassa käynnistämällä kansalaisaloitteen terapiatakuusta. Sillä tavoiteltiin nopeaa tarpeenmukaiseen mielenterveyshoitoon pääsyä perusterveydenhuollossa.

Nyt hallitus on toteuttamassa lapsille ja nuorille suunnatun terapiatakuun. Se tulee olemaan huomattavasti suppeampi kuin Mielenterveyspoolin tavoittelema terapiatakuu mutta on kuitenkin osoitus siitä, että kansalaisjärjestöjen viestiä on kuultu.

Mielenterveyspooli pyrkii myös edistämään ennaltaehkäisyä, varhaista puuttumista ja hoidon jatkuvuutta – tärkeitä tekijöitä mielenterveysongelmien hoidossa. Pooli on vaikuttanut kansallisen mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman valmisteluun.

Pooli on vakiintunut yhdeksi keskeiseksi sidosryhmäksi esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriölle, joka vastaa mielenterveyspolitiikan valmistelusta.

Lisäksi Mielenterveyspooli toimii eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan sihteeristönä. Neuvottelukunta seuraa ja edistää mielenterveysstrategian ja hallitusohjelman muiden mielenterveyskirjausten toimeenpanoa sekä osallistuu julkiseen keskusteluun mielenterveydestä.

Mielenterveyspooli tuo laajasti esiin poliittisten päätösten ja yhteiskunnallisen kehityksen vaikutuksia mielenterveyteen.

Huomio mielenterveysvaikutuksiin

Vaikka Mielenterveyspoolin toiminta on ollut pääosin positiivista ja tuloksellista, se kohtaa myös haasteita. Yksi suurimmista on mielenterveyspalvelujen riittämättömyys ja resurssipula, joka vaikuttaa monilla alueilla.

Mielenterveyspooli tuo laajasti esiin poliittisten päätösten ja yhteiskunnallisen kehityksen vaikutuksia mielenterveyteen. Se on muistuttanut esimerkiksi köyhyyden ja mielenterveyden yhteyksistä ja arvostellut hallituksen leikkauspolitiikkaa. Mielenterveyspoolin yhtenä tavoitteena on vakiinnuttaa mielenterveysvaikutusten arviointi osaksi lainsäädännön valmistelua.

Hallituksen suunnittelemat rajut leikkaukset kansalaisjärjestöjen valtionavustuksiin iskevät myös mielenterveysjärjestöihin. Viime aikoina Mielenterveyspooli on tuonut esiin mielenterveysjärjestöjen tekemän työn merkitystä ihmisten hyvinvoinnille.

Mielenterveyspooli on vakiinnuttanut paikkansa osana suomalaista kansalaisyhteiskuntaa ja mielenterveystoimijoiden kenttää. Se tuo vaikuttamistyössään esiin erityisesti mielenterveystoipujien ja heidän omaistensa ääntä ja kansalaisjärjestöjen viestiä mielenterveyttä edistävän politiikan kehittämiseksi.

Ja työ jatkuu edelleen yhdessä kohti entistä vahvempia ja yhdenvertaisempia mielenterveyspalveluja Suomessa.

Wilhelmiina Hölttä, järjestöasiantuntija Akavan sairaanhoitaja ja Taja