Paremman työelämän rakentaminen vaatii kykyä tehdä yhteistyötä

Ammattiliittotoiminta on ennen kaikkea yhteistyötä – paremman työelämän rakentamista meille kaikille. Tätä on joskus vaikea muistaa yhteiskunnassa, joka korostaa yksilön vastuuta itsestään ja työstään sekä vastakkainasettelua erilaisten ajatusmaailmojen välillä.

Vilhelmiina Lehto-Niskala, Kirsi Grym

Ammattiliittojen jäsenilleen tuoma hyöty tulee kyvystä viedä asioita eteenpäin yhteistyössä – neuvotellen ja sopien. Se on erityisen tärkeää tässä nykyisessä yksilön menestystä ja ajatusmaailmojen vastakkainasettelua korostavassa ajassa, jossa eniten huomiota saavat ne, jotka huutavat kovimmin, syyttävät ilkeimmin ja uhkaavat dramaattisimmilla toimilla. Osittain juuri medianostojen vuoksi ammattiliittojen toiminta näyttäytyy ulkoapäin katsottuna vastakkainasetteluna ja joskus jopa taisteluna, jossa vastapuolina ovat työntekijöitä edustavat ammattiliitot ja työnantajia edustavat työnantajaliitot. Myös maan hallitusta vastaan on taisteltu. Julkisen keskustelun pinnan alle jää herkästi kuitenkin ammattiliittojen tärkein vaikuttamisen keino – yhteistyö.

Työelämässä, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon alalla, jota me allekirjoittaneet edustamme, kohdataan nyt monimutkaisia ongelmia. Toiminnan riittävä rahoitus ja siihen liittyvät taloushuolet haastavat hyvinvointialueita ja herättävät kysymyksiä palveluiden priorisoinnista ja uudelleenjärjestelyistä. Moni sote-alan ammattilainen on tullut irtisanotuksi tai siirretyksi toisiin tehtäviin. Samaan aikaan kysymykset kansainvälisestä rekrytoinnista ja siihen liittyvistä kysymyksistä herättävät huolta. Sote-ala vaatii lisäksi jatkuvaa osaamisen kehittämistä mutta myös inhimillisten ja hyvinvointia tukevien työolosuhteiden varmistamista. Monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen vaatii yhteistyötä sekä avointa ja rakentavaa dialogia eri intressiryhmien välillä. Ratkaisut eivät todennäköisesti toimi, jos toimet vastaavat vain yhden tahon toiveisiin.

Kyky asettua toisen ihmisen, tai neuvotteluosapuolen, asemaan ja taito keskustella ihmisten kanssa, joilla on meistä poikkeavat mielipiteet, on tässä ajassa kultaakin kalliimpi. On vaarallista, jos pidämme tiukasti kiinni omista mielipiteistämme, emmekä ole enää avoimen kiinnostuneita muiden tavoista ajatella maailmaa tai työelämää. Suuri osa ammattiliittojen ja neuvottelujärjestöjemme tekemästä työstä on kuitenkin nimenomaan yhteistyötä eri intressiryhmien, myös työnantajan edustajan, kanssa.

Kuten alussa jo totesimme, ammattiliittojen arvo tulee kyvystä viedä asioita eteenpäin yhteistyössä. Tätä me haluamme omalla toiminnallamme olla viemässä eteenpäin ja korostaa, että demokraattinen päätöksenteko, toisten näkökantojen huomioiminen ja yhteistyökyky eivät ole heikkouden merkkejä vaan tärkeä peruskivi, jolle myös tulevaisuuden työelämää pitäisi rakentaa.

Vilhelmiina Lehto-Niskala, puheenjohtaja, Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry

Kirsi Grym, puheenjohtaja, Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry