Työhyvinvointiasiaa ja juhlahumua Magneettisairaala-konferenssissa

Aino Kormilainen

Pääsin osallistumaan marraskuussa 2024 New Orleansissa, Yhdysvalloissa järjestettyyn Magneettisairaala-konferenssiin. Magneettisairaala-tunnustus on amerikkalaisen ANCC:n myöntämä tunnustus erinomaisesta hoitotyöstä. Vuosittain järjestettävä konferenssi on suurin hoitotyön konferenssi, jossa voi tavata tuhansia kollegoita ympäri maailman. Tapahtuman massiivisuudesta kertoo kävijämäärä, joka viime vuonna oli huikeat yli 13 000!

Kolmipäiväisen konferenssin aikana saattoi valita yli 100 luennon joukosta juuri itselle mieluisat luennot. Luennoissa ja konferenssin teemassa viime vuonna korostui hoitajien työhyvinvointi ja se, kuinka siihen voidaan eri tasoilla vaikuttaa. Luennoilla nostettiin esiin, että hyvin voivat hoitajat viihtyvät työssään ja ovat sitoutuneita työhönsä, mikä näkyy lähtövaihtuvuuden vähäisyytenä. Hoitajien työhyvinvointiin panostaminen kannattaa siis myös organisaation näkökulmasta.

Hoitajien työhyvinvointiin panostaminen kannattaa siis myös organisaation näkökulmasta.

Minulle jäi erityisesti mieleen luento, joka käsitteli tiimien vetämistä ja sellaisen työyhteisön rakentumista, joka on avoin ja turvallinen ja jossa tuetaan toisia.

Luennoitsijan organisaatiossa oli tapahtunut hyvin vakava läheltä piti -tilanne, jossa potilaan lisäksi myös hoitajat olivat vaarassa loukkaantua. Tilannetta purkaessa tiimi toikin yllättäen esille muita epäkohtia työyhteisössä. Työyhteisön kohdattua uhkaavan tilanteen asiat ”tulivat pintaan” ryöpsähtäen.

Tilanteesta viisastuneena luennoitsija tiimeineen alkoi rakentaa avointa, turvallisen tilan työyhteisöä, joissa vaikeistakin asioista puhutaan heti ja jossa niihin pyritään puuttumaan yhdessä, jotta ne eivät kerääntyisi ja näin heikentäisi työhyvinvointia. Tässä luennoitsija korosti myös jokaisen omaa roolia ja kysymystä siitä, mitä tuomme mukanamme, kun tulemme töihin.

Valtaisan luentotarjonnan lisäksi konferenssissa oli suuri joukko näytteilleasettajia laidasta laitaan. Paikalla oli paljon amerikkalaisia yliopistoja esittelemässä tarjontaansa sekä yrityksiä, jotka esittelivät hoitovälineitä.

Myös näyttelyhallissa oli otettu huomioon hoitajien työhyvinvointi ja tarjolla oli siihen paljon vinkkejä. Konkreettisesti konferenssikävijänä pääsi kokeilemaan muun muassa rentoutumista koiranpentujen ja aromaterapian parissa.

Magneettikonferenssi oli myös todellinen juhlatapahtuma HUSille ja suomalaiselle hoitotyölle, kun kaksi HUSin tulosyksikköä, Syöpäkeskus sekä Sydän- ja keuhkokeskus, saivat ensimmäisinä pohjoismaissa Magneettisairaala-tunnustuksen.

Vuosittain järjestettävä konferenssi on suurin hoitotyön konferenssi, jossa voi tavata tuhansia kollegoita ympäri maailman.

Aino Kormilainen
Hoitotyön kliininen asiantuntija, TtM