Palkattomat työharjoittelut heikentävät hoitotyön vetovoimaa
Mikko Majaneva toi mielipidekirjoituksessaan (HS 30.3.) esille tärkeän sote-alan opiskelijoita koskevan ongelman: Harjoittelupaikkojen puuttuessa tutkintoihin pakollisena kuuluvia harjoitteluja on vaikea suorittaa, mistä aiheutuu opiskelijoille kohtuutonta painetta. Esimerkiksi sairaanhoitajatutkinnossa käytännön harjoittelujaksoilla suoritetaan lähes puolet kaikista opinnoista.
Sairaanhoitajien työharjoitteluihin liittyy myös toinen tärkeä näkökulma. Työharjoittelut ovat harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta palkattomia. Millä muulla korkeakoulualalla työharjoittelut ovat tässä mittakaavassa palkattomia? Opiskelijoiden toimeentuloa on heikennetty viime vuosina, joten entistä useampi opiskelija joutuu tekemään töitä opintojen ohella. Sairaanhoitajaopiskelijoiden työharjoittelut ovat usein kolmivuorotyötä. Toisen työn yhteensovittaminen harjoitteluiden kanssa on mahdoton tehtävä, mikäli halutaan turvata riittävä viikkolepo.
Sote-ala tarvitsee kipeästi uusia ammattilaisia, mutta sairaanhoitajatutkinnon vetovoima on ollut laskusuunnassa. Moni olisi valmis vaihtamaan alaa hoitotyöhön, mutta opintoihin sisältyvät palkattomat harjoittelut ja aikuiskoulutustuen lakkauttaminen estävät kiinnostuneiden hakeutumista alalle.
Hoitotyön vetovoimaisuutta ja sairaanhoitajan ammattiylpeyttä rakennetaan jo opintojen aikana. Minkälaisen viestin lähetämme tuleville hoitotyön asiantuntijoille, kun heille ei ole tarjolla työharjoittelupaikkoja, saati yhdenvertaisia mahdollisuuksia suorittaa edes osa työharjoitteluista palkallisena?
Vilhelmiina Lehto-Niskala
puheenjohtaja
Elina Pajakoski
varapuheenjohtaja
Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry