Suunnaksi asiakaslähtöinen omatiimimalli
Viime kuukausina on nostettu esille lukuisia keinoja parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita perustasolla. Erilaiset omalääkärimallit ovat saaneet laajaa kannatusta. Haluamme korostaa tarvetta moniammatilliselle yhteistyölle potilaiden moninaisten tarpeiden ratkaisuissa ja kohtaamisessa.
Tälläkin hetkellä useammin asiakkaan tai potilaan ottaa perusterveydenhuollossa vastaanotolleen muu sote-ammattilainen kuin lääkäri. Esimerkiksi Sotkamossa on saatu hyviä kokemuksia omahoitajamallista, jossa sairaanhoitajat ottavat päävastuun potilaiden kokonaisuuden hoitumisesta (HS 3.3.). Samaa mallia voisi soveltaa eri kokoisissa, suuremmissakin kunnissa ja kaupungeissa esimerkiksi aluejaon avulla.
Moniammatillisuus tarkoittaa, että eri koulutuksen saaneet ammattilaiset tekevät yhteistyötä. Näistä eri alojen ammattilaisista syntyy tiimi, ryhmä tai malli, miten sitä halutaankin kutsua.
Perusterveydenhuollossa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sairaanhoitajaa, terveydenhoitajaa, fysioterapeuttia, lääkäriä, sosiaalityöntekijää tai toimintaterapeuttia. Moniammatillisuuden tavoitteena on luoda sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tarvitsevalle henkilölle sellainen ryhmä, joka pystyy kokoamaan asiakkaalle parhaimman ratkaisun hänen yksilölliseen tilanteeseensa.
Sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat työskentelevät aina potilaan tai asiakkaan lähellä ja usein tuntevat hänet ja hänen taustansa. Siksi juuri hoitotyön ammattilaiset ovat keskeisessä roolissa ylläpitämässä ja koordinoimassa hoidon jatkuvuutta.
On korkea aika, että sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat tunnustetaan oman alansa korkeakoulutetuiksi asiantuntijoiksi, joilla on keskeistä hoidon, hyvinvoinnin, paranemisen ja hoidon koordinoinnin asiantuntemusta.
Omatiimimalli edistää myös sairaanhoitajien urakehitystä, jolla puolestaan on tärkeä merkitys työn veto- ja pitovoiman vahvistamisessa. Lisäkoulutusta ja erityispätevyyksiä hankkineet sairaanhoitajat voisivat toimia tiiminvetäjinä tai koordinaatiohoitajina ja esimerkiksi mentoroida uran alkuvaiheessa olevia kollegoitaan.
Sairaanhoitajien merkityksen tunnustaminen tarkoittaa yhteistyön lisäämistä yli ammattirajojen – ei toisten väheksymistä. Omatiimimalli sallisi myös kulloinkin tarpeellisen asiantuntijan pyytämistä asiakaskontaktiin: esimerkiksi fysioterapeutin, jos kyse on liikkumisesta tai sosiaalityöntekijän, jos kyse on sosiaaliseen pärjäämiseen liittyvistä asioista.
Toivottavasti omatiimimalli ei ole pelkkä “nosto” vaan tulisi osaksi tavanomaista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Potilaan tai asiakkaanhan nimenomaan pitäisi olla se keskeinen henkilö, jota varten sote-alan ammattilaiset ovat töissä. Kun asiakas tai potilas on keskiössä, palvelu ja kokemukset paranevat niin potilaiden kuin ammattilaistenkin näkökulmasta.
Kirjoittajilla on kokemus- ja tutkimusperäistä tietoa sote-alan moniammatillisen tiimityöskentelyn kehittämisestä.
Elina Pajakoski, sairaanhoitaja AMK, TtM, väitöskirjatutkija, Akavan Sairaanhoitajat ja Taja ry:n hallituksen varapuheenjohtaja.
Tiina Karppinen, sairaanhoitaja YAMK, väitöskirjatutkija, Akavan Sairaanhoitajat ja Taja ry:n hallituksen jäsen.