Turusta Osloon ja takaisin
Th, TtM -opiskelija Nora Hauhio
Miksi vaihtoon lähteminen kannattaa? Miksi kannattaa nähdä se vaiva, että suunnittelee opintonsa uudelleen, täyttelee hakemuksia ja etsii vuokra-asuntoa kohdemaasta ja toisaalta vuokralaista omaan asuntoon kotimaassa? Niin, se vaatii oma-aloitteisuutta ja kärsivällisyyttä. Mutta kyllä se kannattaa! Se kannattaa siksi, että vaihdossa pääsee tutustumaan uuteen maahan, kulttuuriin ja ihmisiin, näkemään ja kokemaan asioita, joita ei muutoin olisi mahdollista kokea. Se kannattaa siksi, että se on ainutlaatuinen tilaisuus päästä asumaan ja opiskelemaan ulkomailla melko turvallisesti ja helposti, sillä vaihtareista pidetään yleensä aika hyvää huolta, ja käytännön asioissa saa paljon apua.
Olen jo toista kertaa vaihdossa. Ensimmäisen kerran lähdin vaihtoon terveydenhoitajaopintojeni aikana neljä vuotta sitten Länsi-Norjaan. Tällä hetkellä olen Norjan pääkaupungissa Oslossa. Tiesin jo heti aloittaessani hoitotieteen opinnot Turun yliopistossa, että haluan uudelleen vaihtoon. Minne päin maailmaa – sitä en vielä siinä vaiheessa tiennyt. Surffailin paljon mahdollisten kohdeyliopistojen nettisivuilla tutkaillen tarjolla olevia opintoja. Oslossa oli tarjolla englanninkielinen maisteriohjelma Health Economics & Management, ja osa sen opintojaksoista näytti sopivan mainiosti omiin hoitotieteen opintoihini. Mielenkiintoisten opintojen ja muutaman sattuman vuoksi päädyin siis hakemaan taas Norjaan vaihtoon. Oslossa en aiemmin ollut käynyt, enkä edes oikein osannut odottaa kaupungilta mitään.
Oslo yllätti minut positiivisesti! Suunnilleen Helsingin kokoinen kaupunki lähellä luontoa ja täynnä kulttuuria. Hiukan jopa nolottaa myöntää, etten tiennyt Edvard Munchin kuuluisten Huuto- ja Madonna - maalausten löytyvän Oslon kansallisgalleriasta, tai että Oslossa on vaikuttava, maailman suurin yhden taiteilijan tekemä patsaspuisto Vigelandsparken. Kuvittelin Oslon olevan tasainen ja harmaa. Vihreät kukkulat ja korkeuserot yllättivät, kuten myös värikkäät vanhat talot ja asuinalueet modernien lasirakennusten lomassa. Kotiovelta kymmenen minuuttia käveltyäni päädyn Sognsvann – järvelle, jonka ympäri kulkevan kolmen kilometrin mittaisen lenkkipolun varrella on uintipaikkoja, nuotiopaikkoja ja piknik – pöytiä sekä paljon vihreää metsää vaelluspolkuineen. Aivan kodin vieressä kulkee myös metro ja 15-20 minuutissa olen kaupungin keskustassa.
Opintojen kautta olen tutustunut uusiin ihaniin ihmisiin ja päässyt osaksi yhteisöä. Opiskelijoille on tarjolla paljon tekemistä, eikä yksin tarvitse jäädä. Oslossa on hyvät opiskelija-alennukset, mikä on tietysti tärkeää maassa, joka Deutche Bankin selvityksen mukaan oli viime vuonna maailman kallein maa käydä oluella (tänä vuonna se oli toinen). Itse en ole kuitenkaan oluen suuri ystävä, ja enemmän arvostankin nimenomaan luontoa, kulttuuria, uusia tuttavuuksia ja mielenkiintoista opintotarjontaa.
Vaihtoon lähteminen kannattaa, koska varsin lyhyessä ajassa voi kokea, nähdä ja oppia niin paljon. Se auttaa näkemään asioita eri perspektiivistä ja opettaa kärsivällisyyttä, nöyryyttä ja itsenäisyyttä. Olen myös huomannut, mitkä asiat Suomessa toimii ja tehdään paremmin, ja osaan jatkossa niitä asioita arvostaa. Uskon, että vaihtokokemuksesta on hyötyä niin henkisesti kuin ammatillisestikin. Olen lisäksi niin tykästynyt Norjaan, että hain sairaanhoitajan laillistusta myös täältä. Nähtäväksi jää, palaanko tänne taas uudestaan, ja minne päin tätä pitkää, kapeaa maata silloin päädyn.