Käsitys moniammatillisesta yhteistyöstä vastasyntyneiden kivunhoidossa vaihtelee
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vastasyntyneiden kivunhoidon moniammatillisessa yhteistyössä on Suomessa kehitettävää, mutta se on menossa kohti toimivaa tiimiyhteistyötä.
Terveystieteiden maisteri Mariaana Mäki-Asiala tarkasteli väitöskirjatutkimuksessaan ammattihenkilöiden arviota ja vanhempien kokemusta moniammatillisesta yhteistyöstä vastasyntyneiden kivunhoidossa.
Suomessa noin 8 % kaikista vastasyntyneistä tarvitsee syntymänsä jälkeen hoitoa vastasyntyneiden teho-osastolla. Kivunhoidon laadulla voi olla merkitystä vastasyntyneen kehitykseen myöhemmin elämässä.
Mäki-Asialan tutkimuksessa tutkittavana olivat neljästä eri yliopistosairaalan kaikki ammattiryhmät, jotka osallistuvat vastasyntyneiden hoitoon ja sen suunnitteluun vastasyntyneiden teho-osastolla. Tutkimukseen osallistui 132 ammattihenkilöä eri ammattiryhmistä.
Ammattihenkilöt arvioivat moniammatillisen yhteistyön olevan tasolla "menossa kohti yhteistyötä". Lääkärit, kätilöt, osaston ulkopuoliset ammattiryhmät sekä korkeamman akateemisen tutkinnon suorittaneet arvioivat tutkimuksessa yhteistyön tason paremmaksi kuin sairaanhoitajat.
Vastasyntyneenä teho-osastolla hoidettujen lapsien vanhempien mukaan moniammatillinen yhteistyö muodostui kumppanuusasetelmassa kivunhoidon ymmärtämisestä ja omasta osallisuudesta sekä arvostuksen kokemuksesta. Yhteistyöhön sisältyi roolien tunnistaminen ja tasa-arvon tunne. Koordinoinnissa korostui tiedon, taidon ja osaamisen jakaminen sekä kannustamisen kokemus.
Tutkimuksessa ammattihenkilöt ja vastasyntyneiden vanhemmat arvioivat myös sveitsiläisen koulutusintervention soveltuvuutta suomalaiseen vastasyntyneiden kivunhoitoon, ja sen todettiin soveltuvan suomalaiseen kivunhoitoon, vaikkakin sen käyttöönoton todettiin vaativan paikallista tarkastelua.
Tutkimuksen tulosten perusteella käsitys moniammatillisesta yhteistyöstä vastasyntyneiden kivunhoidossa vaihtelee ja tarve kivunhoidon laatua parantavalle interventiolle tunnistetaan. Väitöstiedotteessa todetaan, että moniammatillisen yhteistyön lähtökohtana vastasyntyneiden kivunhoidossa on kontekstin tuntemus: tieto ja osaaminen kivuliaista toimenpiteistä, kivun arvioinnista sekä erilaisista kivunlievitysmenetelmistä.
---
TtM Mariaana Mäki-Asialan hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Moniammatillinen yhteistyö: laadukkaampaa kivunhoitoa vastasyntyneille tarkastetaan Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunnan Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikössä 13.9.2024. Vastaväittäjänä toimi Professori Eija Paavilainen Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Tarja Pölkki, Oulun yliopisto.
Lähde: koottu väitöstiedotteesta
Iina Aalto