Ohjaajakoulutus kehittää opiskelijaohjausosaamista
Tuoreesta tutkimuksesta saadaan tietoa suun terveydenhuollon ammattilaisille suunnatuista ohjaajakoulutuksista hyödynnettäväksi terveydenhuollon ammattilaisten opiskelijaohjauksen kehittämiseen.
TtM Anna-Leena Keinäsen hoitotieteiden oppiaineen väitöstutkimuksesta ilmenee, että suurin osa suun terveydenhuollon ammattilaisista ei ole suorittanut ohjaajakoulutusta. Samalla alan koulutusrakenteiden muutokset edellyttävät yhä enenevissä määrin opiskelijaohjausosaamista esimerkiksi hammaslääkäreiltä ja suuhygienisteiltä.
Väitöstutkimuksessa suunniteltiin ja kehitettiin kaksi hammaslääkäreille ja suuhygienisteille suunnattua ohjaajakoulutusta. Toisessa niistä koulutus tapahtui sekä verkossa että kasvokkain ja toisessa pelkästään verkossa.
Tutkimuksessa selvitettiin kehitettyjen koulutusten vaikuttavuutta hammaslääkäreiden ja suuhygienistien opiskelijaohjausosaamiseen kliinisessä harjoittelussa. Tulosten mukaan molemmat ohjaajakoulutukset kehittivät opiskelijaohjausosaamista ohjaajan motivaatiossa, ohjauksen tavoitteellisuudessa ja reflektiivisessä ohjauskeskustelussa kontrolliryhmään verrattuna.
Tutkimuksesta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää terveydenhuollon ammattilaisten opiskelijaohjauksen kehittämisessä, koulutuksessa sekä harjoittelupaikan ja oppilaitosten välisessä yhteistyössä.
Tutustu Anna-Leena Keinäsen väitöskirjaan Koulutusinterventioiden vaikuttavuus suun terveydenhuollon ammattilaisten opiskelijaohjausosaamiseen kliinisessä harjoittelussa
TtM Anna-Leena Keinäsen väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa 12.1. Vastaväittäjänä toimii professori Hannele Turunen Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitokselta ja kustoksena professori Kristina Mikkonen Oulun yliopiston lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksiköstä.
Lisää tietoa väitöstilaisuudesta ja linkki verkkolähetykseen: Oulu.fi
Lähde: Väitöstiedote
Iina Nieminen