Terveysvalmennuksesta parempaa terveyttä ja taloudellista säästöä
TtM Erja Mustosen väitöstutkimuksessa tutkittiin diabeetikoille ja verenpainepotilaille suunnatun terveysvalmennuksen vaikutuksia poikkeuksellisella kahdeksan vuoden seuranta-ajalla.
Tutkimuksessa seurattiin Päijät-Hämeessä 2006–2009 TERVA-hankkeessa toteutettua terveysvalmennusta. Siinä tuettiin kokonaisvaltaisesti sellaisten päijäthämäläisten tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden omahoitoa ja sairauden hallintaa, joiden tautitasapaino oli huono. Valmennukseen sisältyi terveellisten elintapojen ja sairauden hallintaa, kuten oma seuranta ja lääkehoito, sekä suositusten mukaista terveyspalvelujen käyttöä. Valmennus perustui vahvuuslähtöiseen käyttäytymisen muutoksen tukemiseen, jota toteutettiin motivoivan haastattelun keinoin.Valmennus tapahtui vuoden ajan puhelimitse kerran kuukaudessa soitetuissa 30 minuutin puheluissa. Terveysvalmentajina toimivat sairaanhoitajat ja diabeteshoitajat, jotka saivat lisäkoulutuksen valmentavaan työotteeseen ja puhelintyöskentelyyn.
Terveysvalmennukseen osallistuminen laski potilaiden diastolista verenpainetta ja paransi elämänlaatua. Pitkäaikaisvaikutuksina oli verrokkeja vähemmän myöhäiskomplikaatioita ja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.
Terveysvalmennuksessa tarvitaan aikaa sekä valmentajien kouluttamiseen, että valmennustaitojen omaksumiseen. Myöskään potilaiden käyttäytymisen muutos ei ole välitöntä valmennuksen alettua. Terveysvalmentajien osaaminen sekä terveysvalmennuksen oikea ajoitus ja realistiset tavoitteet ovat tärkeitä valmennuksen onnistumiseksi.
TtM Erja Mustosen väitös "Effectiveness of telephone-based health coaching : short- and long-term evaluation of health benefits and costs" tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 15.1.2020 klo 12.
Väitös on seurattavissa verkossa.
Väitös luettavissa verkossa.