Tunneälytesti käyttökelpoinen sote-opiskelijoiden valintakokeessa
MSc Anne Pienimaa esittää väitöskirjansa ”THE EMOTIONAL INTELLIGENCE OF SOCIAL CARE AND HEALTHCARE APPLICANTS - Development and evaluation of the test for student selection” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.10.2023 klo 12.00
Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:
Tunneäly muodostuu erilaisista taidoista, kuten kyvystä tunnistaa, kohdata ja hyväksyä tunteita sekä ilmaista ja hallita tunteita tarkoituksenmukaisesti. Tunneälyn on osoitettu vähentävän stressiä ja parantavan sosiaali- ja terveysalan (sote-alan) opiskelijoiden opintomenestystä sekä suoriutumista käytännön harjoittelussa. Sote-alan opiskelu sisältää käytännön harjoittelua ja jo varhaisessa vaiheessa opintojen aikana opiskelijat kohtaavat erilaisissa harjoitteluympäristöissä potilaita/asiakkaita tilanteissa, jotka voivat olla hyvin tunnepitoisia ja aiheuttavat myös opiskelijoissa tunteita ja tunnekuormitusta.
Tällä hetkellä on vähän tutkimusta siitä, miten valita opiskelijoita sote-alan koulutukseen, joten tutkimusta tarvitaan lisää. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää tunneälytesti (EMI-T) ammattikorkeakoulujen sote-alan koulutuksen opiskelijavalintaan ja arvioida koulutukseen hakevien tunneälyä. Tavoitteena oli kehittää sote-alan opiskelijavalintaa.
Tutkimuksessa kehitetty EMI-T osoittautui helpoksi, mutta objektiiviseksi ja kattavaksi testiksi arvioida sote-alan hakijoita. Hakijat menestyivät tunneälytestissä hyvin, mutta suoriutuivat tunteiden hallinnan osiossa parhaiten. Parempaa tunneälyä selittivät naissukupuoli, korkeampi ikä, aiempi koulutus ja vanhempien työssäolo sekä Suomi hakijan ja tämän vanhempien synnyinpaikkana. Nämä tekijät selittivät hakijoiden tunneälyä kuitenkin vain vähän, joten EMI-T:n käyttö opiskelijavalinnassa näyttäisi mahdollistavan oikeudenmukaisen valinnan.
Tutkimus toi uutta tietoa sote-alan opiskelijavalintojen ja koulutuksen kehittämiseen. Lisäksi uutta tietoa saatiin kehitetyn tunneälytestin käyttömahdollisuuksista valintakokeessa.
MSc Anne Pienimaa esittää väitöskirjansa ”THE EMOTIONAL INTELLIGENCE OF SOCIAL CARE AND HEALTHCARE APPLICANTS - Development and evaluation of the test for student selection” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.10.2023 klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii professori Maria Kääriäinen (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Elina Haavisto (Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto).
Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta
Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa
Tekstikooste: Katja Kosonen