Työajan fyysinen aktiivisuus korostaa palautumisen tärkeyttä
Nykypäivän nopeatempoinen arki ja vaativa työelämä asettavat yhä suurempia haasteita palautumiselle. Uni sekä työpäivän ja vapaa-ajan kuormitus vaikuttavat palautumiseen.
Fyysistä aktiivisuutta pidetään tärkeänä palautumiseen vaikuttavana tekijänä. Työajan ja vapaa-ajan aktiivisuudella voi kuitenkin olla keskenään vastakkaisia vaikutuksia, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.
TtM Tiina Karihtalan väitöstutkimuksen tulokset osoittavat, että niillä työntekijöillä, joilla työpäivän aikainen fyysinen aktiivisuus oli suurta, myös koettu palautumisen tarve oli korkea. Hän tutki väitöskirjassaan päiväkotityöntekijöiden työstä palautumista, unta sekä työajan ja vapaa-ajan fyysistä aktiivisuutta.
– Liikuntasuosituksen täyttäminen työajan fyysisellä aktiivisuudella ei välttämättä tuota liikunnan toivottuja terveysvaikutuksia, Karihtala toteaa väitöstiedotteessa.
Karihtalan tutkimuksessa vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrä ei ollut yhteydessä palautumiseen. Lisää tietoa tarvitaan siitä, miten vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden eri muodot vaikuttavat palautumiseen ja millainen fyysinen aktiivisuus voisi tukea palautumista yksilöllisesti parhaiten.
Tutkimuksen tulosten mukaan korkea palautumisen tarve oli yhteydessä myös unettomuuteen. Palautumisen tarpeen ja unettomuuden välinen yhteys oli vahva erityisesti niillä työntekijöillä, joilla työpäivän aikainen fyysinen aktiivisuus oli suurta. Tulos kertoo palautumisen monitahoisesta luonteesta.
– Erityisesti jos työajan fyysinen aktiivisuus on suurta, tulisi kiinnittää huomiota riittävään ja laadukkaaseen uneen sekä etsiä yksilöllisesti sopivia palautumiskeinoja sekä työpäivän aikana että vapaa-ajalla, Karihtala sanoo.
Tiedotteessa muistutetaan, että riittävä palautuminen on välttämätöntä sekä terveydelle että työkyvylle. Tasapainoinen arki syntyy, kun työ, vapaa-aika ja uni muodostavat kokonaisuuden, jossa kuormitus ja palautuminen ovat sopivassa suhteessa.
-----
TtM Tiina Karihtalan väitöskirjan ”Recovery from Work, Sleep and Physical Activity in Daycare Personnel - Cluster Randomised Controlled Trial with a Remote Multiple Health Behaviour Change Approach” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 25.4.2025 klo 12 Jyväskylän yliopistossa. Vastaväittäjänä toimii tutkimusjohtaja Tuija Tammelin (Likes) ja kustoksena emeritus professori Ari Heinonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Lähde: koottutiedotteesta
Iina Aalto